Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Agrivoltaica: quan les renovables i l’agricultura s’alien

Font: Wilaweb.cat. per Marc Belzunces

La producció energètica mentre es manté la producció alimentària és possible · Cada vegada hi ha més interès arreu del món per aquesta opció.

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te’n subscriptor ací.
A Catalunya hi ha preocupació pels entrebancs a la implantació de les energies renovables. La Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat tira enrere molts projectes perquè afecten terrenys agrícoles. Fins i tot, alguns sectors volen contraposar la independència energètica amb la sobirania alimentària. No és un debat exclusiu del nostre país (a VilaWeb hem donat veu a totes les opinions). En alguns altres indrets també es fa palès, tot i que no ha paralitzat la implantació de l’energia solar i eòlica com a Catalunya –i d’aquí ve la preocupació. Són realment incompatibles l’agricultura i les energies renovables? Si es volen posar plaques solars en un terreny, cal renunciar als conreus i a les pastures? És aquí on sorgeix l’agrivoltaica, una opció que pretén minimitzar el conflicte entre la producció alimentària i l’energètica, ambdues cabdals per a qualsevol societat. A la capital de Catalunya Nord, Perpinyà, fa pocs dies es va fer una conferència per difondre aquesta opció, amb 350 participants de 38 països. Cada vegada hi ha més interès a implantar-la.

 

Leave a comment