Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Consellera Chacón: “El Govern destinarà 8 milions d’euros a partir del 2020 a incentivar els punts de recàrrega elèctrica per a particulars”

La consellera ha inaugurat avui la 9a edició d’Expoelectric

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presidit avui la inauguració de la 9a edició d’Expoelectric, l’esdeveniment més important de vehicles elèctrics i energies renovables del sud d’Europa. La consellera ha destacat “el paper que té la mobilitat elèctrica en la transició cap a un nou model energètic, ja que el transport suposa un 43% del total del consum d’energia a Catalunya”, i ha destacat “la col·laboració públicoprivada i la col·laboració interinstitucional” com a factors que fan d’Expoelectric un cas d’èxit i que han de contribuir a culminar la transició energètica.

Chacón ha refermat el compromís del Govern per impulsar la mobilitat elèctrica a Catalunya, i per això ha avançat que l’Institut Català d’Energia (ICAEN) “destinarà 8 milions d’euros a partir de l’any 2020 a impulsar la instal·lació de punts de recàrrega per a particulars i la seva digitalització”, i ha recordat que l’ICAEN ha completarà enguany “una xarxa pública de recàrrega ràpida”, que constarà de més de 100 punts i que permetrà que cap punt del territori estigui a més de 30 quilòmetres d’una estació pública de recàrrega ràpida. La consellera ha reiterat que Catalunya aposta per un nou model energètic basat “en l’eficiència energètica, les energies renovables i la democratització de l’energia”.

Chacón ha fet una visita pels més de 50 expositors que participen al saló, i ha provat una Nissan e-NV200, la furgoneta elèctrica que la companyia japonesa fabrica a Catalunya. Durant el recorregut, la consellera s’ha aturat a conèixer l’Espai Autoconsum, un espai didàctic organitzat per l’ICAEN i EnginyersBCN que explica com funciona l’Anella Energètica, el sistema d’autoconsum fotovoltaic que abasteix tot el consum d’energia elèctrica de les carpes de l’Expoelectric. Chacón també ha visitat l’e-Casa, un habitatge interactiu (habilitat per les empreses Atisol, Nissan i Serena House, amb la col·laboració de l’ICAEN i d’Expoelectric) on els ciutadans poden experimentar de primera mà com una llar s’abasteix amb l’energia del sol i la que li proporciona la bateria del vehicle elèctric.

Expoelectric és un esdeveniment organitzat per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (EnginyersBCN), la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.  

La mobilitat elèctrica avança a Catalunya

La mobilitat elèctrica es va consolidant a Catalunya. En el tercer trimestre de 2019, les matriculacions de turismes elèctrics van ascendir a l’1,9% del total, mentre que les de motocicletes i ciclomotors ja van suposar el 6,9% del total. El vehicle elèctric permet avançar tant en la millora de la qualitat de l’aire com en la reducció de la dependència energètica dels combustibles fòssils, i també contribueix a que els propietaris dels vehicles, mitjançant la seva bateria, puguin gestionar de manera més eficient l’energia de la seva llar mitjançant sistemes d’autoconsum.

Per facilitar la introducció del vehicle elèctric, la Generalitat ha desplegat el PIRVEC 2016-2019, que amb la convocatòria d’enguany assolirà les 100 estacions de recàrrega ràpides instal·lades a la xarxa viària catalana. D’aquesta manera, tots els punts del territori tindran a menys de 30 quilòmetres de distància un punt que els permeti disposar d’una autonomia de 100 quilòmetres en menys de mitja hora. També s’ha posat en marxa un visor a la pàgina web de l’ICAEN per tal de consultar la ubicació i la disponibilitat dels punts de recàrrega d’accés públic de Catalunya.

A més, enguany s’ha gestionat més de 7,3 milions d’euros del Pla MOVES tant per a la substitució de vehicles vells per vehicles elèctrics com per a la instal·lació de punts de recàrrega, i es mantenen diferents mesures incentivadores, com la gratuïtat dels peatges de les autopistes titularitat de la Generalitat o les bonificacions en l’impost de matriculació o en el de vehicles de tracció mecànica.

A Catalunya, el transport de persones i de béns suposa el 43% del total del consum d’energia final; per això, la mobilitat elèctrica és un dels eixos de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic que ha iniciat el país, basat en l’apoderament del ciutadà. En aquest sentit, i amb l’objectiu d’assolir un sistema energètic totalment descarbonitzat l’any 2050, el Govern està impulsant una Llei de la Transició Energètica i, a més d’apostar per la mobilitat elèctrica, ja està aplicant mesures per impulsar l’autoconsum fotovoltaic, l’eficiència energètica en la indústria o l’edificació eficient.

Font: Departament d’Empresa i Coneixement

Leave a comment