Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

L’autoconsum, motor d’ocupació d’alta qualitat

Els experts calculen que aquesta modalitat de subministrament elèctric, en la qual els distribuïdors són una peça clau, generarà prop de 140.000 llocs de treball de qualitat en 10 anys

Coincidint amb l’entrada en la fase final de la tramitació parlamentària del RDL 15/2018 que regularà l’autoconsum fotovoltaic, i després que la CNMC n’hagi publicat un informe favorable (considera que la proposta crea un marc normatiu que permet l’impuls definitiu de l’autoconsum, malgrat suggerir-ne millores), l’Espai Endesa ha acollit aquest dimarts la 2ª Jornada d’Autoconsum organitzada per la Asociación de Empresas de Energía Eléctrica (aelēc). Representants del món empresarial i de l’Administració hi han exposat les seves propostes i han debatut entorn d’aquesta modalitat de subministrament elèctric clau en el repte de transició energètica i que els experts calculen que generarà 140.000 llocs de treball de qualitat en els propers 10 anys. Per aconseguir-ho, això sí, han recalcat que el distribuïdor en serà una peça essencial.


Marina Serrano, presidenta d’aelēc i encarregada d’inaugurar la jornada, així ho ha recordat en la seva presentació, on ha subratllat la seva importància com una “palanca que faciliti la integració de l’autoconsum en el sistema” i ha incidit en l’efecte positiu de l’autoconsum en l’economia en general: “Estem parlant de generació distribuïda, i per tant, contribueix a l’ocupació i a l’activitat local, a la seguretat energètica i a la independència energètica”. A més, la màxima responsable d’aelēc ha destacat, pel que fa al seu impacte sobre el sistema energètic, l’autoconsum “està associat a les energies renovables, i per tant, contribueix als objectius de descarbonització i a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle”. L’autoconsum energètic, a més, “apodera el consumidor i li dona la possibilitat de contribuir a l’electrificació i als objectius d’eficiència energètica”.
Quant a la proposta del reial decret, Serrano ha considerat que la norma és necessària perquè s’eliminin incerteses i barreres i es desenvolupi l’autoconsum de manera ordenada i ben regulada, tot garantint-ne la seguretat.
El director de Regulació d’aelēc, Pedro González, ha exposat, a continuació, quina és la situació actual de l’autoconsum: a l’espera de l’aprovació d’aquesta regulació, de la qual n’ha destacat l’encaix amb la normativa europea, i malgrat la incertesa, les companyies distribuïdores han seguit tramitant de forma proactiva les sol·licituds d’autoconsum. Una dada positiva que, no obstant això, no eximeix d’agilitzar-ne l’aprovació. González ha instat a fer-ho, però, comptant amb un “període transitori per dotar-la d’estabilitat” de manera que se’n puguin adequar procediments i sistemes.

Simplificar les regulacions de les instal·lacions fotovoltaiques
La taula de debat posterior ha tractat el paper de l’autoconsum en la transició energètica. Moderada per la directora general d’aelēc, Paloma Sevilla, ha comptat amb la participació de Pere Palacín, director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya; Joan Groizard, director d’Energies Renovables del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE); Manel Romero, delegat a Catalunya de la Unión Española Fotovoltaica (UNEF); Sabina Duarte, directora de desenvolupament de negoci d’autoconsum d’Holaluz; i Juan José Alba, membre del Comité de Directores d’aelēc.
Palacín ha assenyalat que, per a la Generalitat, «és imprescindible tenir un model energètic basat en les energies renovables, i no les fòssils, per complir les directrius europees». Una cosa que no s’aconseguirà sense l’autoconsum, ha afegit. Així mateix, ha incidit en la necessitat de «canviar el model actual, evolucionar cap a endavant perquè cada ciutadà pugui produir la seva pròpia energia». Una de les mesures per aconseguir-ho, al seu parer, rau a simplificar les regulacions de les instal·lacions fotovoltaiques i ser més ambiciosos.
Per la seva banda, Joan Groizard ha posat l’èmfasi en el fet que, tal com s’apunta des de l’àmbit comunitari, el consumidor ha de ser el centre de la política energètica. En aquest sentit, ha explicat la forma en què l’autoconsum pot contribuir-hi i també ha destacat que aquesta modalitat de subministrament elevarà l’eficiència energètica i afavorirà la generació renovable. Groizard també ha indicat que l’autoconsum pot representar un motor d’ocupació d’alta qualificació, estable (no deslocalitzable i distribuïda en el territori) i de qualitat, i poden arribar generar prop de 140.000 llocs de treball en una dècada.
Manel Romero ha explicat en la seva intervenció les que, des del seu punt de vista, seran l’evolució i les perspectives a futur de l’autoconsum, i ha exposat el crucial paper que l’energia solar fotovoltaica té en el seu desenvolupament pel fet de ser més eficient i tenir uns costos cada cop més reduïts.
Sabina Duarte, per la seva banda, ha aportat la visió d’una comercialitzadora com Holaluz sobre el desenvolupament de l’autoconsum i, en concret, sobre la normativa que regularà aquesta activitat.
Finalment, Juan José Alba ha destacat que «l’autoconsum és el primer pas per als canvis que hi haurà en el futur», de la mà del procés de Transició Energètica. El membre del Comité de Directores d’aelēc també ha identificat la necessitat de «modificar i arreglar aspectes del reial decret» que regularà l’autoconsum «amb la finalitat que els interessos dels clients i dels diferents sistemes estiguin alineats, i, sobretot, garantir la seguretat de les persones i de les instal·lacions. És una carrera d’obstacles, però a poc a poc arribem a la meta «, ha conclòs.

Font: Mon Empresarial

L’autoconsum, motor d’ocupació d’alta qualitat

Leave a comment