Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

L’Institut Català d’Energia dona el tret de sortida a la Taula de l’hidrogen en la transició energètica

Font: Icaen.cat
  • En la sessió hi han pres part 90 participants de més de 40 empreses, entitats i administracions 
  • S’han creat 4 grups de treball per estudiar l’aprofitament d’aquest recurs: generació d’hidrogen renovable; transport i subministrament; descarbonització a la indústria i als edificis, i mobilitat 

L’Institut Català d’Energia (ICAEN), entitat adscrita al departament d’Empresa i Coneixement, ha posat avui en marxa la Taula de l’Hidrogen en la transició energètica, que agruparà més de 40 empreses, entitats i administracions per analitzar l’aprofitament d’aquest recurs i coordinar les actuacions dels diferents actors en aquest àmbit. L’objectiu de la Taula és proposar solucions tecnològiques i identificar i superar barreres jurídiques i tècniques per a la utilització energètica de l’hidrogen, de manera que aquesta font contribueixi a la descarbonització de l’economia i la societat catalanes i s’integri en el procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic que ha de protagonitzar Catalunya. 

En la primera jornada de treball de la Taula, el director de l’ICAEN, Manel Torrent, ha assegurat que el projecte neix amb la “màxima ambició”, i ha destacat la necessitat de disposar d’una “anàlisi conjunta compartida pel sector privat, l’àmbit públic i el món acadèmic sobre aquest vector que és l’hidrogen, per després fixar objectius i prendre les mesures adequades per aprofitar aquest recurs”. En l’actual procés de transició energètica, en l’àmbit de la UE s’ha identificat l’hidrogen com una potencial alternativa a l’electrificació de la demanda d’energia, principalment en usos tèrmics com els processos industrials i en la mobilitat. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha recordat en la clausura de la sessió que “la transició energètica de Catalunya està “plenament alineada” amb la política energètica europea i “amb l’actual aposta per la sostenibilitat com a eix de la recuperació econòmica”. 

Durant la sessió, en què han participat 90 persones, s’ha proposat la creació de 4 grups de treball diferenciats que abordin aspectes molt concrets i específics relacionats amb l’hidrogen. Un grup de treball se centrarà en la generació d’hidrogen a partir d’energia solar, eòlica i biomassa; un altre abordarà la infraestructura i el subministrament, és a dir, com implementar el transport i la distribució d’hidrogen des dels punts de generació fins als punts de consum. Un tercer grup de treball treballarà en la descarbonització al sector industrial i als edificis, de manera que l’hidrogen substitueixi els actuals vectors energètics per a usos tèrmics intensius tant en els processos industrials com en l’edificació. La labor del quart grup serà analitzar les possibilitats de l’hidrogen en l’àmbit de la mobilitat –principalment per al transport pesat-, motiu pel qual serà liderat per la Direcció General d’Indústria en el marc de les actuacions a incloure en el Pla estratègic de suport a la indústria de la mobilitat i de l’automoció 2020-2025. 

El format d’aquest òrgan pretén incentivar la comunicació i l’intercanvi d’experiències entre els agents del sector, tant públics com privats. L’ICAEN, de fet, ja havia implementat amb èxit aquest model en àmbits com la mobilitat elèctrica (Taula per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya) i l’autoconsum (Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic), que van estar operatives fins que es van considerar assolits els objectius que s’havien establert. 

Leave a comment