Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Catalunya reivindica el paper de l’energia solar tèrmica en la transició energètica

L’Institut Català d’Energia (ICAEN), juntament amb la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), l’Asociación Solar de la Indústria Térmica (ASIT) i en col·laboració amb el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, han celebrat avui la jornada ‘Posem l’energia solar tèrmica a punt per la transició energètica’, amb l’objectiu de promocionar aquesta tecnologia. L’energia solar tèrmica, que s’empra principalment en l’àmbit de l’edificació, proporciona aigua calenta sanitària, fet que contribueix a reduir el consum d’altres tipus d’energia i, per tant, redueix tant la factura energètica dels usuaris com les emissions de CO2.

La jornada ha servit per contextualitzar el paper de l’energia solar tèrmica en el procés de transició energètica que viu Catalunya. “L’energia solar tèrmica serà molt rellevant en la transició energètica, ja que és una de les tecnologies de major rendiment dins de l’àmbit de les renovables”, ha explicat el director de l’ICAEN, Manel Torrent.

En un país amb un elevat nivell de radiació solar, i en un moment de millora tecnològica i de reducció dels seus costos, el potencial d’aquesta tecnologia a l’hora de generar aigua calenta sanitària per a múltiples usos –des de l’ús domèstic diari fins a la climatització de piscines, passant per altres aplicacions fins i tot industrials- és enorme. Per això, durant la jornada s’ha posat l’accent en la necessitat d’estendre el seu ús als edificis ja existents, i s’ha insistit en la necessitat de fer un manteniment adequat d’aquest tipus d’instal·lacions. De fet, la manca de manteniment perjudica l’eficàcia d’aquests equips; per això, també s’ha posat l’èmfasi en la necessitat de formar degudament els professionals per a aquest tipus de tasques.

Davant el repte de transformar el seu model energètic per avançar cap a un sistema lliure d’emissions de carboni l’any 2050 que ha assumit Catalunya, l’aportació de les energies renovables en tots els àmbits és fonamental. L’energia solar tèrmica ja és present en molts edificis, ja que des de l’any 2006 la seva presència és obligatòria en les noves construccions i en les grans rehabilitacions, i representa el 6,5% del consum d’energies d’origen renovable a Catalunya.

La jornada forma part d’una campanya de foment de l’energia solar tèrmica engegada per FEGICAT, ASIT i l’ICAEN, i que inclourà l’elaboració i la difusió de materials informatius sobre aquesta tecnologia tant per al gran públic com per als professionals del sector.

Font: ICAEN

Leave a comment