Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Centelles crearà un parc fotovoltaic amb 3.100 panells per generar energia

S’instal·larà en uns terrenys municipals al polígon de la Gavarra que havien estat ocupats per la línia de molt alta tensió (MAT) i que estan qualificats per a aquest ús

Centelles tindrà l’any vinent una planta fotovoltaica que li permetrà tancar el cercle de l’energia elèctrica totalment municipal: generar, distribuir i comercialitzar energia elèctrica. El parc s’instal·larà en uns terrenys municipals al polígon de la Gavarra que havien estat ocupats per la línia de molt alta tensió (MAT) i que estan qualificats per a aquest ús. Està previst que s’ocupin aproximadament unes dues hectàrees de terreny just al costat de les instal·lacions d’operacions de l’Electra. El punt d’interconnexió de la planta de generació i la xarxa es farà al mateix emplaçament a través de dues línies de 25kV.

La planta està dissenyada per a un megawatt (MW) i generarà anualment 1,5 GWh, que equival al 6% de l’energia que es consumeix a Centelles. Fent un símil, equivaldria a l’energia que consumeixen 300 habitatges. La inversió serà d’uns 900.000 euros, amortitzables entre vuit i deu anys. La inversió s’executarà amb els recursos financers propis de les dues empreses elèctriques municipals, l’Electradistribució, SLU i l’Electracomercial.

Inicialment ja està aprovada la constitució de la societat mercantil, Electrageneració Centelles, SL, i està previst que en el ple municipal del mes d’abril s’aprovi el projecte executiu. Un cop es tanqui el finançament, el quart trimestre d’aquest mateix any, s’iniciaran les obres d’instal·lació per tal que a principis del 2020 el parc solar fotovoltaic pugui funcionar a ple rendiment.
Aquesta seria una primera instal·lació de generació, però l’Electra està fent ja un pla director per a futures ampliacions. Pere Antentas, enginyer municipal, ha explicat a EL 9 NOU que “no seria descartable, a llarg termini, la col·locació d’un a quatre aerogeneradors a la zona del Puigsagordi, buscant un espai de poc impacte visual”. Per Antentas, amb una instal·lació eòlica d’aquestes característiques es podria cobrir entre el 60% i el 70% de l’energia que es consumeix al poble. A mitjà termini, però, s’estudiaran altres emplaçaments al municipi per a la construcció de nous parcs fotovoltaics.

Font: El9nou

Leave a comment