Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

COMUNITATS ENERGÈTIQUES: Guia per a l’administració local

La comunitat energètica local és una nova figura emergent en la cadena de valor del sector energètic, amb una forta component social d’empoderament de l’usuari final –ciutadà o empresa– sobre un recurs vital bàsic. La formació de comunitats energètiques sorgeix inicialment de les iniciatives ciutadanes en diferents països de tot el món, però ara es fomenta fins i tot des de les institucions i diferents marcs normatius, com són les directives europees o polítiques nacionals de diferents països.


Es tracta d’un concepte ampli i innovador que ja ha estat experimentat amb diferents fórmules en diversos llocs d’Europa, i que està guanyant protagonisme a conseqüència dels reptes de la transició energètica i de l’emergència climàtica, que tant necessiten de nous models de governança des de o amb la ciutadania.

Els ajuntaments, com a administració local i més propera a la ciutadania, gaudeixen d’una posició central en la transició energètica, especialment si es vol aconseguir una transició democràtica i justa. Per això, els ajuntaments tenen l’oportunitat de jugar un rol clau en la promoció, creació i dinamització de comunitats energètiques locals.

Imatge de capçalera: CC BY Marnee Benson

 

Leave a comment