Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

El Govern aprova la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei de la Transició Energètica de Catalunya

El Consell Executiu ha aprovat avui la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei de la Transició Energètica de Catalunya i de transformació de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) en l’Agència Catalana d’Energia. El text ha de fixar els principis legislatius de la política energètica catalana necessaris per complir els objectius establerts en la Llei del Canvi Climàtic i en les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que fixen la voluntat d’assolir un model energètic totalment basat en les energies renovables l’any 2050.

La nova normativa tindrà la voluntat d’impulsar i incentivar el pas cap a una economia i una societat de baixa intensitat energètica, de baixa intensitat en el consum de recursos materials i neutra en les emissions de carboni. Per això, es treballarà en àmbits com l’acompanyament dels sectors d’activitat econòmica en l’adaptació a les noves condicions derivades del canvi climàtic, l’assoliment d’un nou model de mobilitat urbana, l’eliminació de les barreres normatives o administratives que dificultin la lluita contra el canvi climàtic o l’increment dels incentius i la priorització de les polítiques i recursos destinats a la transformació del model energètic, entre d’altres. De fet, i amb l’objectiu d’avançar en aquest sentit a la major velocitat possible, el Govern ultima la modificació de la normativa que regula la implantació d’energia eòlica i fotovoltaica a Catalunya.

La normativa també inclou la transformació de l’ICAEN en l’Agència Catalana d’Energia. Aquesta mesura, que dona compliment al mandat fixat per la Llei del Canvi Climàtic, té com a objectiu que l’ens esdevingui l’instrument impulsor de la transició energètica de Catalunya, i es doti de capacitat per exercir la governança i la coordinació sobre el Pacte Nacional per a la Transició Energètica.

Aquesta iniciativa legislativa forma part del paquet de mesures que el Govern ha posat en marxa per fer front a l’emergència climàtica que viu Catalunya. Des del moment de la declaració d’emergència climàtica, el departament d’Empresa i Coneixement ha destinat 7,3 milions d’euros en ajuts per a la substitució de vehicles vells per altres d’elèctrics o més eficients i a la instal·lació de punts de recàrrega vinculats, que s’afegeixen a la inversió ja realitzada de 2,9 milions en la xarxa de punts de recàrrega ràpida a les principals vies de Catalunya. També ha habilitat 8,3 milions per al finançament empresarial de projectes d’innovació per a l’impuls de la transició energètica, i s’ha reorientat i ampliat l’estratègia SOLARCAT. A més, en breu es destinaran 50 milions d’euros a línies per millorar l’estalvi i l’eficiència energètica en l’àmbit de la indústria.

A més, el departament també treballa perquè la Planificació de la xarxa de transport d’energia elèctrica 2021-2026 de l’Estat espanyol inclogui un paquet d’infraestructures necessàries per a l’evacuació d’energia eòlica i fotovoltaica generada a Catalunya, que inclou 12 subestacions. També s’han dut a terme diferents projectes de difusió i participació ciutadana per tal d’introduir la transició energètica en el dia a dia de persones i empreses.

La Generalitat ha estat pionera en orientar les seves polítiques energètiques a la transició cap a un nou model més net i sostenible, ja que l’any 2016 es va començar a negociar amb els agents socials, civils i econòmics les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, i la seva actuació ha fet possible un marc normatiu estatal més favorable en aspectes com ara l’autoconsum compartit.  

Font: ICAEN

Leave a comment