Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

El rebut de la llum baixa un 5% el maig

És un 8,7% més barat que fa un any

La factura de la llum del maig és un 5 % més barata que la d’abril, amb la qual cosa encadena el seu vuitè descens consecutiu des d’octubre de l’any passat, i és un 8,7 % més baixa que la que es va registrar el maig de 2018. Segons les dades obtingudes del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), la factura per a un consumidor tipus -amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.000 kilowatts hora (250 KWh al mes)- acollit a la tarifa regulada o Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) va ascendir al maig fins aquesta data a 53,74 euros, 2,82 euros menys que a l’abril.

El rebut de la llum del maig d’aquest any és també 5,17 euros més barat que el del mateix mes de l’any passat.

 
 


Al mercat a l’engròs també han baixat els preus, i el preu mitjà diari el mes de maig ha estat de 48,4 euros/megawatt hora (MWh), un 13,5 % inferior al preu mitjà de maig de 2018 i un 4,2 % menor que el d’abril del present any.

La cotització del futur per a 2020 del mercat elèctric espanyol a 29 de maig ha estat de 56,08 euros/MWh. Segons l’Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (AEGE), si es té en compte l’evolució del mercat diari fins a la data i les cotitzacions dels preus futurs fins final d’any, el preu mitjà del mercat elèctric espanyol és de 54,6 euros/MWh, un 5 % menor que el de 2018. Va ser precisament a finals de maig passat quan al mercat a l’engròs els preus de l’electricitat van iniciar una escalada, fins tancar el setembre amb un preu mitjà de 71,27 euros/MWh, un 40,5 % per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.

La factura de la llum també va començar el maig de 2018 a encadenar pujades i aquell mes va despuntar un 7,7 %.

El cost de l’electricitat al mercat a l’engròs suposa el 35 % de la factura per a un consumidor acollit a la tarifa regulada i la resta correspon a peatges fixats pel Govern i imposats.

Font: ElSegre

Leave a comment