El moviment Fridays for Future, creat per la jove estudiant Greta Thundberg, torna a obrir el debat sobre el canvi climàtic i el futur de les generacions próximes
El passat divendres 15 de març, persones de tot el món van manifestar-se emmarcades en la iniciativa creada per la jove activista sueca Greta Thunberg. L’estudiant de 16 anys va ser la creadora del moviment Fridays for Future que protesta contra la inacció dels partits polítics pel que fa al canvi climàtic. Milers de persones van manifestar-se a Espanya i algunes ho continuaran fent cada divendres, però la societat està tan conscienciada amb el medi ambient com sembla? I els partits polítics?
El moviment creat per Thunberg ha fet molt de ressò en la política de molts punts, inclòs en la Unió Europea. De fet, l’activista de 16 anys es va plantar davant el Parlament Europeu i va criticar durament als parlamentaris presents per les polítiques que duen a terme replicant-los que “fessin els seus deures com a mandataris”. Però, perquè ara s’ha començat a tractar a més èmfasi? La joventut i maduresa de Thunberg ha fet que fos una cara visible en aquesta lluita, a més que sacrifica un dia setmanal de classe per anar a defensar el medi ambient. L’acció de Thunberg i els seus seguidors consisteix en treballar per “les generacions del futur que poden veure com no poden viure en una societat verda”.
Provem als alumnes de la UVic
Hem realitzat una enquesta per conèixer quina importància té per la gent el canvi climàtic i, si hi lluiten, en quina mesura ho fan. De 27 respostes totes asseguren que existeix el canvi climàtic i el 52% li donen molta importància. A més a més, 26 asseguren que lluiten contra el canvi climàtic. De les accions que realitzen els enquestats destaquen la de reciclar, reduir el malbaratament de llum i aigua, utilitzar el transport públic i evitar el consumisme.
D’altra banda, pràcticament ningú disminueix el consum de plàstic ni col·labora amb ONGs. Una manera de veure si el canvi climàtic és realment important per la gent és relacionar-ho directament amb les eleccions. D’aquesta manera hem vist que un 59% sí que té en compte les polítiques referents al canvi climàtic a l’hora de votar a un partit o a un altre.
Acords de Paris
L’any 2015 es van fer públics els acords de París que tenen com a objectiu reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle a partir del 2020. Serà una prova de foc pels països més contaminants com la Xina o els Estats Units per veure si de veritat estan conscienciats amb la lluita mediambiental. El conveni consistirà en tres punts clau: limitar l’augment de la temperatura mitjana global a menys d’1,5 °C, millorar la capacitat d’adaptar-se als efectes adversos del canvi climàtic i adaptar els fluxos financers per a que es relacionin amb unes baixes emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
Queda menys d’un any per a que comenci a funcionar aquests conveni que apunta a ser, almenys, un enfortiment internacional a la lluita pel canvi climàtic. Queda menys d’un any per a que comenci a funcionar aquests conveni que apunta a ser, almenys, un enfortiment internacional a la lluita pel canvi climàtic.
Iván Beas i Arnau Valverde. Barcelona
Font: El9nou