Les plantes centralitzades de calefacció solar amb emmagatzematge d’energia tèrmica redueixen aproximadament un 70% l’impacte ambiental relacionat amb l’efecte hivernacle respecte el sistema de gas natural. Així ho afirma una recerca en què ha participat la catedràtica de la Universitat de Lleida (UdL), Luisa F. Cabeza, publicada a la revista Applied Energy. El treball, realitzat amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), afirma que l’aprofitament d’energia renovable és superior al 90% en totes les zones climàtiques analitzades. Aquest estudi és fruit d’un projecte del Pla Nacional liderat per la catedràtica de la UdL.
La recerca ha demostrat la viabilitat d’aquest sistema simulant-ne plantes en quatre ciutats europees i comprovant els beneficis en diferents condicions: al sud del continent, Atenes i Madrid; al centre, Berlín i al nord, Hèlsinki. Els investigadors han simulat un conjunt d’edificis amb un total de 1.000 habitatges i han optimitzat la instal·lació per garantir el funcionament sense necessitat d’utilitzar gas natural durant bona part dels mesos de demanda de calefacció.
Els sistemes d’acumulació d’energia tèrmica que hi ha en algunes llars normalment són per utilitzar l’aigua a curt termini, en les hores següents, l’endemà o una setmana més tard com a màxim. El principi del funcionament de les plantes centralitzades de calefacció solar amb emmagatzematge d’energia tèrmica és senzill: acumulen l’excés de l’estiu per utilitzar-lo a l’hivern. D’aquesta manera s’aconsegueixen dos objectius: estalvi econòmic, provocat sobretot per la reducció del gas natural de les calderes, i estalvi ambiental degut a la reducció de gasos d’efecte hivernacle. Aquests mètodes, que s’utilitzen al Canadà i en alguns països del nord i el centre d’Europa, no estan implantats a la majoria de països que tenen més hores de sol.
Llegir més a la font: