L’Àrea de Medi Ambient ha participat en el projecte ENERINVEST, la plataforma de referència en el finançament de projectes d’energia sostenible, entre els mesos de febrer de 2016 i març de 2019, gràcies al finançament del programa d’investigació i innovació de la Unió Europea Horitzó 2020, en virtut de l’acord de subvenció número 695822.
Durant aquests trenta-vuit mesos, la Diputació de Girona ha format part d’un consorci juntament amb l’Agència Extremenya de l’Energia (AGENEX), l’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia (EnerAgen), l’Associació d’Empreses de Serveis Energètics (ANESE), el Centre d’Investigació de Recursos i Consums Energètics (Fundació CIRCE), Deloitte Advisory, SL, la Diputació de Huelva, Ecoserveis i Navarra de Sòl i Habitatge, SA (NASUVINSA).
Les nombroses activitats realitzades pel projecte ENERINVEST s’han encaminat a cobrir la separació existent entre el sector financer i el sector de l’energia sostenible (estalvi energètic i energia renovable a partir de tot tipus de tecnologies: des de la solar fotovoltaica i tèrmica fins a la mobilitat sostenible i els biocombustibles). Aquestes activitats han tingut l’objectiu de fomentar el diàleg entre els actors implicats per identificar reptes i solucions a fi d’aconseguir que els projectes d’eficiència energètica i energia renovable trobin finançament i esdevinguin una realitat que faci possible la transició energètica que ens ha de permetre assolir els ambiciosos objectius climàtics. Els resultats d’ENERINVEST més destacats han estat:
- La posada en funcionament de l’eina en línia ENERINTOOL, mitjançant la qual, després de registrar-s’hi i introduir dades del projecte d’energia sostenible, els usuaris poden rebre assessorament tècnic, financer i legal en directe, a través de la comparació amb una extensa base de dades de projectes reals. La plataforma té més de 1.500 usuaris registrats, 9.000 visites a l’any i 165 projectes que sumen una inversió de més de 230 milions d’euros. Aquestes inversions permeten uns estalvis anuals de prop de 109 GWh/any.
- Aquesta aplicació disposa també d’un mòdul de trobada, en el qual finançadors i promotors de projectes registrats a la plataforma poden contactar per implementar inversions sostenibles tècnicament i legalment viables.
- Hi ha publicades guies tècniques i financeres, entre les quals destaquen:
- L’assessorament tècnic, financer i legal en línia i personalitzat.
- La generació de confiança entre inversors i promotors de projectes amb la realització d’esdeveniments de networking per posar en contacte els agents del sector:
– Participació dels membres d’ENERINVEST com a ponents en jornades i esdeveniments externs.
· La compilació d’un mapa d’experiències que aplega projectes i models de finançament reals, innovadors i inspiradors desenvolupats a Espanya i Europa:
– Instruments específics segons la tecnologia fotovoltaica i la rehabilitació energètica d’edificis.
- A més, la plataforma ENERINVEST ofereix notícies d’interès i enllaços clau del sector.
Font: Diputació de Girona