Barcelona acollirà el 6è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat), organitzat per SCT-IEC, durant els dies 12 i 13 de febrer a la seu IEC-Sala Prat de la Riba, al carrer del Carme 47. Durant aquests dos dies, els diferents actors implicats en la transició energètica de Catalunya debatran sobre com enfrontar-se a uns nous reptes sense precedents, compartits amb altres països de la Unió Europea i del món.
El Congrés girarà al voltant del paper de les institucions, el sector energètic, les polítiques territorials i la societat en el futur de l’energia a Catalunya. Aquesta, que ja no és només gas, petroli i electricitat, ha deixat pas al sol, el vent i l’aigua, que no produeixen deixalles i retornen a la natura els residus de la biomassa. En paraules de Joaquim Corominas, president de l’Associació que promou el Congrés, “la font d’energia pot ser a la nostra teulada, al jardí i a l’hort i, en lloc de tendir a cremar més combustibles, tendirem a limitar els equipaments que necessitem per cobrir les nostres necessitats”.
Per començar, el Congrés abordarà el 12 de febrer el processos de Transició Energètica i la legislació al respecte de la UE, amb especial èmfasi en els casos de Dinamarca i Alemanya, a càrrec Henrik Lund i Harry Lehman, respectivament, així com les polítiques d’energia renovable que es podrien aplicar a Catalunya.
Més tard, diferents actors que conformen el sector energètic presentaran reptes i oportunitatsrelacionats amb el sector elèctric, les empreses fabricants i promotores de parcs eòlics, el sector de l’edificació, les empreses instal·ladores i el sector de les fonts renovables. Aquesta part de la jornada comptarà amb veus referents del sector com Pep Salas, Victor Cusí, Manel Romero, i es tancarà amb una taula rodona en què el públic està convidat a participar.
El dia 13 de febrer començarà amb la temàtica de les polítiques territorials relacionades amb l’energia. Així, tècnics en aquest àmbit del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, de la Societat Catalana d’Ordenació de Territori i de la Diputació de Barcelona discutiran sobre com contribuir i treure profit de la producció energètica. També exposaran la complexitat dels equilibris entre l’àmbit rural i l’urbà a l’hora d’afrontar la transició energètica.
Per acabar, els i les congressistes parlaran del rol de la societat en la transició energètica, les opcions per cobrir les necessitats de la nova formació en els cicles formatius i en la secundària i la millora de la salut local que comporta abandonar els combustibles fòssils. Per últim, es farà un breu debat sobre els temes tractats durant el congrés i unes conclusions que donaran per tancat l’acte.
Per a inscriure-us-hi, podeu fer-ho a través del web del Congrés d’Energia de Catalunya.
Font: https://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/noticia/la-transicio-energetica-a-debat-al-congres-denergia-de-catalunya_758006