El municipi planifica 75 accions per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera en un 41% i assolir per l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2
El ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat aquesta setmana el document per definir el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i Clima (PAESC). Es tracta de la primera fase del projecte on s’ha elaborat un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de CO2 i una diagnosi energètica que han permès definir el marc estratègic del pla d’acció del municipi urgellenc.
El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Joan Gurrera, explica al respecte que “concretament, s’han planificat 75 accions que contribuiran a reduir l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) a l’atmosfera en un 41% i que permetran assolir per l’any 2030 una reducció del 47% d’emissions de CO2”. Gurrera també remarca que el PAESC de la Seu planteja 10 objectius estratègics que, a grans trets, són: disminuir les emissions generades per l’enllumenat públic municipal, els equipaments municipals, el sector residencial, el sector terciari i les derivades de la gestió de residus del municipi i, alhora incorporar i fomentar l’ús d’energies renovables a la nostra ciutat.
Vídeo per fomentar estalvi i eficiència energètica
Per fomentar les actuacions descrites al document aprovat, l’Ajuntament publicarà un vídeo/espot sobre el PAESC on s’explicaran consells per fomentar l’estalvi i eficiència energètica en l’àmbit domèstic, comerços i grans productors per conscienciar als urgellencs i urgellenques sobre la problemàtica de l’energia i el canvi climàtic. La gravació es penjarà als portals webs de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, així com de la Diputació de Lleida i l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia
A partir de l’èxit del Pacte dels Alcaldes, l’any 2014 es va llançar la iniciativa Alcaldes per l’Adaptació (Mayors Adapt), basada en el mateix model de gestió pública, on es convidava a les ciutats a assumir compromisos polítics i prendre mesures per anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic. A final del 2016, totes dues iniciatives es van fusionar en el nou Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia, mitjançant el qual es van assumir els objectius de la UE per l’any 2030 i es va adoptar un enfocament integral d’atenuació del canvi climàtic i d’adaptació a aquest.
L’any 2018, el ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar l’adhesió a aquest acord, a proposta de la Diputació de Lleida. Això implica la redacció del PAES que s’ha aprovat justament aquesta setmana. Aquest nou Pacte d’Alcaldes es basa en tres pilars fonamentals: Atenuació (compromís de reducció d’emissions de GEH més enllà del 40% per l’any 2030, mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables), adaptació (obligació de redactar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic i executar-ne les accions) i subministrament energètic segur, sostenible i assequible.
Tots els signants es comprometen, voluntàriament i unilateralment, a anar més enllà dels objectius de la Unió Europea i a adoptar el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 40 % per l’any 2030 mitjançant la redacció i execució de plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC), a favor de les fonts d’energia renovables i les tecnologies de millora de l’eficiència energètica.
Font: RadioSeu