Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

L’Alt Urgell vol plantejar a la taula bilateral amb el Govern un tractament diferenciat pel Pirineu en l’impost del CO2

El ple del Consell Comarcal ha aprovat, amb transaccions, la moció presentada per Compromís. També s'ha consensuat les propostes sobre bonificacions a les escoles municipals de la Seu i sobre la difusió dels plenaris

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha proposat aquest dijous presentar a la nova Comissió Bilateral amb la Generalitat la petició que els conductors residents a l’Alt Pirineu quedin exempts de l’impost sobre les emissions de CO2. El ple ordinari d’aquest dijous ha aprovat, amb transaccions, la moció que havia presentat el grup de Compromís X Pirineu, que veu “injust” que s’apliqui aquesta taxa a les comarques de muntanya, on l’ús del vehicle privat és imprescindible per a la majoria d’habitants.

El president del Consell, Miquel Sala, va proposar a Compromís presentar el document al Consell d’Alcaldes, consensuar-lo i finalment plantejar-lo a la taula de diàleg que s’ha creat dins del programa ‘País Viu’, que des d’enguany permet a l’Alt Urgell tenir un enllaç directe amb el Departament de Presidència de la Generalitat, per estalviar tràmits, tenint en compte la condició de la comarca com una de les que té més risc d’envelliment i despoblació. El vicepresident, Martí Riera, hi va afegir que cal aprofitar aquesta porta que s’ha obert i que pot ser una bona ocasió perquè el Govern demostri aquesta voluntat d’interlocució. Riera es mostra d’acord en el fet que fer pagar aquest impost als habitants de l’Alt Pirineu és un greuge, perquè és la zona menys poblada i que menys contamina del país i té una oferta de mobilitat molt limitada.

La moció també contempla fer arribar la proposta als altres consells comarcals de l’Alt Pirineu i, finalment, al Parlament de Catalunya, perquè modifiqui la llei i tingui en compte aquesta especificitat pirinenca. Pel grup de Compromís, Jordi Vila es va mostrar satisfet per l’acord final de la moció i espera que “posar-ho a la taula bilateral de Presidència pot ser una via molt més directa” per aconseguir l’objectiu. Vila confia que s’arribi a un acord entre els municipis de la comarca, perquè veu il·lògic “que s’apliqui un impost sobre el CO2 que pot arribar generar un cotxe a la gent del Pirineu, que no té les mateixes facilitats que la de les grans ciutats per prescindir d’un cotxe”. En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Oliana recorda que a les comarques de muntanya l’oferta de transport públic és molt reduïda i fa que en molts pobles fins i tot sigui imprescindible disposar d’un vehicle 4×4 per poder-se desplaçar.

Bonificacions a les escoles municipals

El ple del Consell Comarcal també ha consensuat la moció de Compromís en què es demanava que s’apliqui a tot l’Alt Urgell les bonificacions que l’Ajuntament de la Seu ofereix als empadronats a la Seu per inscriure’s a les seves escoles municipals de música, dansa i art. El grup de l’oposició reivindicava que es reconegui “la igualtat de tracte, es visqui on es visqui”. La portaveu de Compromís, Carlota Valls, considera que a la comarca aquests serveis culturals només es poden trobar a la Seu i que cal ajudar els alumnes que viuen en d’altres municipis alturgellencs, per tal d’afavorir que no abandonin les seves poblacions.

Des de l’equip de govern van recordar que aquesta qüestió ja s’ha plantejat a l’Ajuntament de la Seu des del començament d’aquest curs, però van recordar que el Consell no pot instar un consistori a legislar sobre una qüestió concreta que només depèn del municipi en qüestió. JxCAT i ERC indiquen també que una via per aconseguir la bonificació seria que l’apliquessin els respectius ajuntaments de la resta de l’Alt Urgell als seus habitants que figuren com a alumnes de les escoles municipals urgellenques, però que, en tot cas, no veuen factible que se’n hagi de fer càrrec el consistori de la Seu, ni tampoc que s’apliqui per a aquest curs o amb efectes retroactius com es plantejava inicialment.

Divulgació dels plenaris

A la tercera moció presentada al plenari es va aprovar, també amb transaccions, millorar la divulgació dels plens del Consell Comarcal. Des de Compromís, Toni Mas va assegurar que la població té poc coneixement de l’activitat que duu a terme l’ens comarcal i que una bona manera de millorar la percepció ciutadana seria facilitar l’accés al contingut dels plenaris, publicar-ne les actes i les ordres del dia i també emetre’ls o bé publicar-ne l’enregistrament a internet o a les xarxes socials.

Des de l’equip de govern es van comprometre a publicar els plenaris al web del Consell, però van descartar emetre’ls a la plataforma YouTube. En aquest sentit, van recordar que l’emissió dels plens en directe per televisió ja s’havia fet a l’Ajuntament de la Seu però que es va deixar de fer perquè tenien poc seguiment.

Font: RadioSeu

Leave a comment