Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

L’Eficiència energètica i les energies renovables, motors de canvi per construir una Euroregió més sostenible

Una trobada entre representants dels governs de Catalunya, de les Illes Balears i de la Regió Occitània defineix les bases de cooperació euroregional en matèria de transició energètica i sostenibilitat.

 Els tres governs han coincidit en la necessitat de promoure polítiques conjuntes que afavoreixin la transició energètica i l’adopció de les energies renovables per contribuir a crear una Euroregió més sostenible

Aquest matí ha tingut lloc, al Palau Robert de Barcelona, la primera jornada de col·laboració euroregional en eficiència energètica i energies renovables, en la qual hi han participat el director de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Manel Torrent; la vicepresidenta responsable de la Transició Ecològica i Energètica de la Regió Occitània, Agnès Langevine; i el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Ferran Rosa. A la trobada, també hi ha participat el director de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard-Sans.
 
Aquesta trobada s’emmarca en el tercer eix de treball dels quatre que es defineixen al Full de ruta 2018-2020 per a l’Euroregió, que aposta per contribuir al desenvolupament sostenible del territori.
 
El director de l’ICAEN, Manel Torrent, ha assenyalat que “la transició energètica la farem conjuntament, perquè assumim plenament els objectius i reptes que fixa la UE. Tanmateix, el canvi de model no només el farem els polítics. Hem de fer que la ciutadania en sigui coresponsable i que les empreses hi puguin fer negoci i crear ocupació. I ens toca definir les regles del joc perquè això sigui possible”.
 
De la mateixa manera, la vicepresidenta de la Région Occitanie, Agnès Langevine, ha emfasitzat que tant la Regió Occitània com Catalunya i les Illes Balears “compartim objectius ambiciosos, com tirar endavant una transició ecològica i energètica. I és una tasca urgent. Hem de trobar accions molt concretes que ens permetin cooperar en aquest àmbit, que ha de ser un eix molt fort”.
 
Així mateix, Langevine ha manifestat que “Occitània vol ser el primer territori d’energia positiva d’Europa, és a dir, que tot el consum final d’energia sigui generat al mateix territori. Hem de treballar per aconseguir l’acceptació ciutadana. En aquest sentit, encara tenim dificultats a l’hora d’instal·lar al territori projectes de grans dimensions. En eficiència energètica, tenim tres grans eixos per treballar: la mobilitat, l’edificació i la substitució de maquinària industrial. Hem de convèncer la ciutadania perquè s’apropiï aquesta necessitat de canviar el model i assolir els reptes que ens hem posat. I això vol dir canviar d’escala, ser capaços d’impulsar moltes actuacions individuals i ‘industrialitzar’ la transició energètica”.
 
Finalment, el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears, Ferran Rosa, ha indicat que “les Illes Balears hem estat pioneres amb una llei de canvi climàtic i transició energètica que incorpora mesures valentes per fer efectiva una transició energètica real, amb l’horitzó d’unes illes amb un 100% d’energies netes el 2050”.
 
Segons Rosa, “tant el canvis imposats a la mobilitat –amb limitacions a l’entrada de vehicles dièsel i de benzina des del 2025 i 2035 respectivament– com el foment (obligatori en alguns casos) de les energies renovables i el tancament de les centrals contaminants vertebren aquesta norma, la qual ha despertat l’interès de tota la comunitat internacional i –perquè no dir-ho– pressions de determinats sectors”. Així mateix, ha subratllat que “complim el mandant de la Unió Europea segons el qual les illes han de ser punta de llança en la transició energètica i creiem que la nostra experiència servirà de mirall per a les altres regions”.
 
Durant la trobada, s’han abordat les problemàtiques comunes als tres territoris –amb les respectives línies prioritàries de treball– i les possibilitats de cooperació en l’àmbit de l’energia i l’accés al finançament europeu.
 
En el mateix acte, també ha tingut lloc una trobada dels clústers euroregionals amb empreses del sector de l’eficiència energètica i de les energies renovables per identificar iniciatives i projectes, amb taules de debat i de participació.
 
L’Euroregió Pirineus Mediterrània
 
L’Euroregió Pirineus Mediterrània és un projecte de cooperació territorial nascut el 2004 amb el suport de la Unió Europea. Actualment en són membres el Govern de Catalunya, de la Regió d’Occitània i de les Illes Balears, que n’ostenta la presidència rotatòria des del febrer del 2019. L’Euroregió Pirineus Mediterrània s’ha dotat d’un full de ruta per al trienni 2018-2020, que, entre d’altres, comprèn els següents objectius:
 
a) Actuar amb i per a la ciutadania del territori
 
b) Desenvolupar l’ecosistema euroregional de la innovació
 
c) Contribuir al desenvolupament sostenible del territori
 
d) Aprofundir en la identitat euroregional
 
Font: Gencat

Leave a comment