Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Perelló presenta l’inici de l’execució del projecte Forest4Local per a la gestió dels boscos i la biomassa forestal al Pirineu

En una trobada amb els alcaldes de l’Alt Urgell celebrada aquest divendres a Arsèguel
El projecte suposarà una inversió de 3,7 M€ en les sis comarques pirinenques, dels quals 1,3 M€ seran a l’Alt Urgell
Gestionarà la transformació de la biomassa en estella per aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha presentat avui al Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, celebrat a Arsèguel, el projecte Forest4Local, una iniciativa impulsada per la corporació i que suposarà una inversió global de 3,7 M€ a les comarques pirinenques per a la gestió dels boscos i la transformació de la biomassa forestal en estella per tal d’aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics del territori.

La jornada de Rosa Maria Perelló a l’Alt Urgell ha començat a la seu del Consell Comarcal, a la Seu d’Urgell, on ha estat rebuda pel seu president, Jesús Fierro, i on ha signat al Llibre d’Honor. En acabar, s’han traslladat a l’Ajuntament d’Arsèguel per participar al Consell Alcaldes. En acabar, ha visitat el Museu de l’Acordió i ha assistit a un dinar amb els alcaldes. Perelló ha estat acompanyada per Joan Eroles, cap de Relacions amb el Món Local de la Diputació; Antoni Fo, cap de Relacions Interdepartamentals; i Josep Gabarró, responsable de Planificació i Cooperació Municipal.

Durant la visita, Rosa Maria Perelló ha pogut conèixer de primera mà les inquietuds dels dirigents municipals, a la vegada que els ha fet partícips de diferents projectes que la corporació té en marxa al territori. Entre aquests, Perelló ha informat de la signatura del programa Forest4Local, en virtut del qual la Diputació de Lleida serà al capdavant de la gestió de la contractació agregada i el seu manteniment de les instal·lacions tèrmiques de biomassa previstes a la comarca, amb una central ubicada a Montferrer.

La presidenta ha destacat que es tracta d’un projecte “transversal” en el qual les actuacions beneficiàries reben un finançament de “fins al 50% del cost total de la inversió amb ajuts europeus”, i l’altre 50% es distribueix “en un 25% que assumeix el propi consistori i un altre 25% que aporta la Diputació de Lleida”. Perelló ha destacat que aquest i altres projectes, com ara el desplegament de la fibra òptica o el de la instal·lació d’almenys un desfibril·lador a cada municipi, han de servir per “dotar al territori de la igualtat d’oportunitats que es mereix i per cohesionar-lo i assentar la població”.

El Forest4Local és un projecte promogut per la Diputació de Lleida i finançat per la primera convocatòria de FEDER EIX 4 i 6, del programa operatiu 2014-2020 de la Generalitat de Catalunya. L’eix 4 és el que dona suport a la transició energètica que possibiliti una economia baixa en carboni.

Lleida és la demarcació territorial de Catalunya amb una major superfície de forests declarats d’utilitat pública (UP) amb 292.676 ha (el 50% del conjunt de Catalunya). Aquesta propietat forestal municipal es concentra en les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya (lleidatana), essent el Pallars Sobirà i la Val d’Aran les dues comarques amb l’extensió de forests d’UP més gran, amb 87.950 ha i 57.725 ha, respectivament. En el cas de l’Alt Urgell, la superfície és de 35.675 ha.

L’operació ‘Forest4Local’ té una cobertura territorial directa, per una banda com a propietaris municipals forestals en 47 municipis i EMD i, per l’altra, en inversions directes en Centres Logístics i Instal·lacions Tèrmiques de biomassa forestal en 18 municipis.

L’objectiu principal d’aquesta operació és articular un sistema de gestió forestal dels boscos de propietat municipal al Pirineu de Lleida, per aconseguir augmentar la participació i distribució de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics, en aquelles comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local (municipis, EMD).

Des del punt de vista operatiu, el projecte donarà suport a la creació de sistemes de governança d’àmbit comarcal que facilitin la gestió conjunta dels boscos públics i la comercialització agrupada de la fusta. Aquí hi participen les EMD, els municipis i l’Administració Forestal de la Generalitat de Catalunya. També facilitarà la creació d’una xarxa de centres logístic de biomassa, que permeti proveir les instal·lacions tèrmiques públiques a partir de la fusta de baix valor producte de la gestió forestal (7 centres logístics), així com la instal·lació de noves calderes de biomassa per a ús públic (23 noves instal·lacions).

En el cas de l’Alt Urgell, se’n beneficiaran 11 instal·lacions tèrmiques, amb una inversió total (IVA inclòs) de 1.323.147,14 €: la Casa Consistorial d’Arsèguel, l’Ajuntament de Bassella, l’edifici municipal polivalent de Fígols i Alinyà, el consultori mèdic de la Vansa i Fórnols, el Pavelló, l’Escola Bressol i el CEIP d’Oliana, el Centre Cultural Les Monges i el CEIP Pau Claris de la Seu d’Urgell, l’Ajuntament i el CEIP Arnau Mir del Pla de Sant Tirs a Ribera d’Urgellet, l’edifici municipal Dinosfera de Coll de Nargó i la llar d’infants, escola i ajuntaments de Montferrer i Castellbò. Jesús Fierro ha destacat el paper de la Diputació, que no només ha executat el projecte “des del minut 1”, sinó que “assumirà el 100% de l’IVA”, de manera que “pocs municipis trobaran un finançament tan positiu com aquest”.

L’operació Forest4Local suposarà una inversió global en tot el territori de Lleida de 3,7 M€ (sense IVA). Articularà un sistema d’economia circular que s’iniciarà amb la gestió forestal dels boscos de propietat municipal al Pirineu de Lleida i la transformació de la biomassa forestal en estella per tal d’aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics del territori. La corporació va mantenir reunions de treball amb els consells comarcals per avaluar els projectes que eren susceptibles de sol·licitar la línia d’ajuts de la nova convocatòria i així presentar les millors iniciatives.
Arsèguel, 8 de febrer de 2019

Font:  Diputació de Lleida

Leave a comment