Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Primera fotolinera bidireccional

L’equipament pot emmagatzemar l’energia solar mitjançant bateries

L’AMB ha presentat la nova instal·lació de fotolinera laboral, la primera del seu tipus a tot l’Estat espanyol, situada a Molins de Rei. Projectada i finançada per l’AMB, aquest tipus d’instal·lació converteix l’energia solar en electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques col·locades en una pèrgola.

Electrolinera de Molins de Rei

En el cas de Molins de Rei, està instal·lada a l’aparcament del poliesportiu municipal i, l’electricitat generada es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin —bé perquè ja estiguin carregats, bé perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment—, s’aprofitarà per al poliesportiu.

La nova fotolinera està ideada per a ocasions en què el vehicle roman aparcat una gran part del dia, coincidint amb la jornada laboral. També funciona com a aparcament d’enllaç o park&ride, atès que es troba a 5 minuts a peu de l’estació de Rodalies. A banda de la recàrrega de vehicles privats, també servirà per carregar la flota elèctrica del mateix Ajuntament, fomentant així una mobilitat més sostenible alimentada per energia solar local en els desplaçament diaris.

Fotolinera bidireccional

Aquesta nova fotolinera incorpora un component tecnològic pilot d’última generació: un equip de recàrrega bidireccional, que permet fer l’emmagatzematge de l’energia solar mitjançant bateries, ja sigui dins dels vehicles elèctrics o fixes a les llars. Aquest és un dels reptes de la implantació d’energies renovables.

Així, la fotolinera també permet que l’energia segueixi el camí oposat, ja que s’injecta a la xarxa provinent de la bateria d’un vehicle elèctric que hi estigui connectat.

La instal·lació també disposa d’un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d’energia de la fotolinera.

Durant la presentació, Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, ha destacat que “amb aquesta fotolinera bidireccional fem un pas més cap a la transició energètica; no només estem generant energia renovable, sinó que apoderem energèticament la ciutadania: l’estem dotant d’eines perquè tingui un paper clau en el sistema energètic, i decideixi en cada moment què vol fer amb l’energia generada: si la vol emmagatzemar, vendre a la xarxa, o utilitzar-la“.

Al seu torn, Ramon Sànchez, alcalde de Molins de Rei, ha apuntat que “amb aquesta instal·lació ens convertim en un municipi pioner en la generació i ús d’energies renovables, i això ens posiciona molt bé però també ens dona una responsabilitat afegida, atès que haurem de fer molta pedagogia per explicar-ne els beneficis i promoure’n l’ús“. Sànchez també ha agraït a l’AMB la seva “aposta indiscutible per una tecnologia que millora el medi ambient i, per extensió, la salut de tots els ciutadans i ciutadanes que vivim a l’entorn metropolità“.

La posada en marxa d’aquesta instal·lació té l’objectiu de potenciar la transició energètica que que l’AMB defensa i lidera al territori metropolità mitjançant el seu Pla clima i energia 2030. També vol sensibilitzar la ciutadania cap a una nova cultura energètica, especialment per als infants i joves que utilitzen de manera intensiva la instal·lació del poliesportiu municipal. 

Font : AMB

http://www.amb.cat/web/medi-ambient/actualitat/noticies/detall/-/noticia/primera-fotolinera-bidireccional/7420559/11818

 

Leave a comment