Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Recuperen el parc eòlic de vint molins a Llardecans i la Granadella aturat el 2012

Eolia Renovables abordarà les obres a finals d’any ja que té tots els permisos del Govern des de fa deu anys || Va quedar suspès al no arribar a temps per obtenir les primes d’ajuda de l’Estat

L’empresa Eolia Renovables ha recuperat el projecte per construir el parc eòlic de Solans, entre Llardecans (Segrià) i la Granadella (les Garrigues) ja autoritzat per la Generalitat fa deu anys però suspès per la mateixa firma el 2012 al no poder completar els tràmits necessaris per obtenir primes per la generació d’energia abans de l’entrada en vigor del decret estatal que suspenia subvencions a aquestes iniciatives a principis d’aquell any. Ara, set anys després, l’empresa ha introduït modificacions tècniques que no alteren el projecte inicial, per la qual cosa espera poder abordar les obres abans de finals d’any per aixecar 20 aerogeneradors, ja inicialment previstos, setze a Llardecans i quatre a la Granadella, segons va indicar el portaveu de l’empresa.

Els avanços tecnològics en aerogeneradors permeten reduir costos i obtenir prou rendibilitat per compensar la inversió ja que cada molí té un retorn més gran en la capacitat de produir energia generada pel vent al marge d’ajuts, van assenyalar les mateixes fonts. Només canviarà el diàmetre del rotor amb una potència total de 44 megawatts (2,2 per cada molí). El projecte està aprovat i autoritzat per la Generalitat “i els canvis no són substancials perquè requereixin nous permisos”, va remarcar. De fet, tenen llicència d’obres definitiva del consistori des del 2010 (vegeu el desglossament). Eolia Renovables preveu treure a informació pública el projecte per deixar constància dels canvis introduïts.

 
 

Segons responsables de la conselleria d’Empresa, la normativa ratificada l’any 2009 per la Generalitat per regular aquest sector només permet construir nous parcs eòlics que no sobrepassin els 10 megawatts de potència i en determinades zones de desenvolupament prioritari tret que ja estiguin autoritzats anteriorment, com és el cas del parc eòlic de Solans. De fet, l’empresa tenia previst un altre parc, el d’Aulivert, a la Granadella, que manté en suspens. El de Solans serà el sisè parc eòlic a les Garrigues que s’afegirà als dos de la Serra del Vilobí, Sant Antoni, Monclues i les Rotes, segons informa Som Garrigues. A la primavera del 2018, després de més de cinc anys sense iniciatives, es va posar en marxa el primer molí comunitari promogut a partir de centenars de participacions de particulars, entitats i empreses a pocs quilòmetres de la Segarra, a Pujalt (Anoia).

Satisfacció pels ingressos que generarà
L’alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, va assegurar ahir que la recuperació d’aquest projecte suposa un important benefici per als municipis implicats ja que no només generarà ingressos a les arques municipals, sinó activitat econòmica i mobilitat a la població. L’alcaldessa va indicar que es tracta d’un projecte d’envergadura amb llicència des del 2010.
Font: ElSegre

Leave a comment