Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Un grup de científics catalans analitza com l’abandonament de les pastures al Pirineu afecta el canvi climàtic

El bosc avança cada any unes 9.000 hectàrees per culpa del canvi d'usos del sòl. La situació incideix en l'augment del risc d'incendi forestal

Un grup de científics de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d’Investigacions Científiques i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) analitza com l’abandonament de pastures al Pirineu té conseqüències sobre el canvi climàtic. En aquesta zona, el bosc avança una mitjana de 9.000 hectàrees anuals i això, tal com explica a l’ACN Mercedes Ibáñez, de la UdL, “té efectes sobre l’ecosistema, especialment en la diversitat d’espècies herbàcies i l’intercanvi de gasos”.

El treball indica també com l’abandonament de les pastures incideix en l’augment del risc d’incendi forestal i en un increment de la seva freqüència i extensió.

Recopilació de dades al CTFC

El grup d’experts que està realitzant l’estudi està reunit aquesta setmana al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, per posar en comú les dades recopilades i extreure’n conclusions, que han d’ajudar a fer una gestió més òptima dels usos del sòl. En aquest sentit, els científics veuen necessari potenciar polítiques que afavoreixin que els camps no s’abandonin i que els ramaders puguin viure del seu negoci.

De fet, part de les conclusions del treball s’estan portant a la pràctica sobre el terreny, en una finca del Montseny, on s’estan duent a terme cremes controlades i recuperant pastures amb un ramat d’ovelles.

Font: RadioSeu

Leave a comment