Energia i Bosc Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu
Pirinnowatt Transició energètica al Pirineu

Unió de Pagesos encoratja les administracions al consum de biomassa local per reduir el combustible acumulat dels boscos

El sindicat també considera prioritari incrementar la gestió de les zones forestals per evitar incendis

Unió de Pagesos va demana la setmana passada a les administracions que apostin pel consum de la fusta local com a pas lògic per reduir el combustible acumulat dels boscos i incrementar-ne la gestió. Així, el sindicat encoratja ajuntaments, consells comarcals, diputacions i a la Generalitat perquè els equipaments, centres adreçats als serveis públics i edificis de l’administració que tenen instal·lacions de calderes de biomassa o n’estan planificant consumeixen llenya, estella o pèl·let provinents dels boscos catalans.

El sindicat assenyala que “l’aposta perquè els centres que depenen de l’administració se subministrin amb biomassa certificada provinent del territori català contribuiria a incrementar-ne el preu perquè s’ajusti als costos reals d’explotació”. I afegeix: “Caldria, doncs, canviar la inèrcia de prioritzar els preus més baixos en el subministrament de biomassa per als edificis i equipaments públics, que afavoreix la importació i acaba essent una energia verda amb petjada de carboni a causa del transport”.

Des d’UP tenen clar que “si els centres de les administracions consumeixen fusta local pot ser una solució a l’abandonament actual de moltes zones forestals, ja que la gestió en aquest àmbit, en general, i sobretot la situada en zones d’alt risc d’incendi, no és viable econòmicament i, per tant, es continua tenim majoritàriament uns boscos no gestionats”. També s’incideix en el fet que “l’abandonament de les terres agrícoles i l’emergència climàtica que es viu actualment només fan que agreujar aquest problema”. Unió de Pagesos alerta que fa temps que avisa les administracions que sense gestió forestal “el destí de la majoria dels boscos de Catalunya és l’incendi”.

Font d’energia sostenible

Els pagesos consideren que davant la crisi climàtica i la necessitat de reduir els gasos d’efecte d’hivernacle, s’obre l’oportunitat d’incrementar la gestió forestal de manera natural a través del consum de la biomassa forestal local com a font d’energia sostenible. Així, el sindicat reclama que l’administració aposti per polítiques que fomentin la gestió forestal sostenible, la recuperació de conreus i de pastures abandonats amb l’objectiu de recuperar els mosaics agroforestals, “que són el millor tallafocs natural”.

UP subratlla que “amb una política agrària que fes viable la feina del pagès i la del silvicultor, s’aconseguirien els dos objectius de fer front a l’actual èxode rural i uns boscos més nets, amb menys combustible a l’estiu, per tant amb menys freqüència d’incendis  i que aquests siguin més petits”.

Font: RadioSeu

Leave a comment